Jag bestämde mig sent under torsdagskvällen för att genomföra årets första trollingpass nästföljande dag. En snabb inventering av löjlagret gjorde att jag fick stå och tackla om spön runt 23.00. Löjorna var slut och spöna tacklades upp med en blandning av Strike Pro, Bomber och Rapalas kommande nyhet Scatter Rap Countdown.

När jag väl landade i sängen runt 23.00 tog det inte lång tid innan lilltjejen i familjen vaknade och ville ha nattvälling. Dessutom vaknade hon och grät en gång till under natten. Så när klockan ringde 05.00 var det knappt att jag tog mig ur sängen.

Jag tog mig hur som helst iväg och sjösatte i svagt gryningsljus i Medevi. Planen var att fiska av en grundtopp som inte finns med på sjökortet (i alla fall inte mitt) där jag tidigare haft bra fiske både sommar- och vintertid.

Betena sjösattes och frukosten intogs under den blyertsgrå himlen. På sedvanligt vis högg det under måltiden och en lax på 65 centimeter kunde med nöd och näppe landas. Jag höll på att klanta bort den med ett osedvanligt dåligt första håvningsförsök. Men det gick vägen… En Strike Pro fiskat i ytan hade lurat fisken till hugg.

Fortsatte givetvis snurra i samma område under ett par timmar – men utan utdelning om man bortser från en liten röding som returnerades bakom båten. Sökte mig därför mer landnära för att se om det skulle gå att hitta några betesansamlingar att koncentrera fisket till. Så här i juletider är ju “julgransplundring” (dvs runt, runt betesstimmet) populärt men ekolodet var allt som oftast helt rent på beten.

Under en avstickare ut i sjön, till en annan grundtopp, lyckades jag lura upp årets tredje fisk i form av en röding. Den såg jag hur den följde betet i djupet och när jag sakta vevade upp riggen så högg den över en sked bakom flasher.

Därefter hände det inte speciellt mycket mer – om man bortser från en retur och att jag höll på att somna ett par gånger på grund av den dåliga nattsömnen. Utan autopiloten hade jag garanterat haft ett rejält trassel att reda upp.

En kombination av trötthet och att fisket inte kändes speciellt hett gjorde att jag faktiskt bröt innan mörkret. Det brukar jag väldigt sällan göra under så kortar dagar som vintern innebär. Men idag var ett undantag.

Skymningsbild från rampen

Skymningsbild från rampen