Observera att detta är skrivet i november av 2012. Efter att detta publicerades har jag uppgraderat till GoPro Hero 3 och det har kommit ut mängder med “actionkameror” på marknaden.
Nu har jag haft min GoPro-kamera i drygt ett halvår och testat den rätt så hårt i olika förhållanden. Både över och under vatten. Till fiske och till mer allmäna situationer. Jag kan direkt säga att jag är så pass nöjd att jag faktiskt funderar på att skaffa en till – för att få fler vinklar att jobba med när man redigerar filmen… Men vi får se hur det blir med det.

Om kameran

Det första intrycket jag fick av kameran när jag packar upp den ur den snygga förpackningen (ja, jag uppskattar snygga förpackningar) är att den är liten, robust och känns välbyggd. Kameran är endast utrustad med två knappar; en av/på och en start/stop – lite enkelt uttryckt. Dessa används även för att ställa in kameran i de lägen som man önskar; video, stillbild, sekvenstagningar (time lapse) och med självutlösare.

Kameran saknar display vilket gör att du inte kan se det du filmar. Till en början tyckte jag det var svårt att veta hur mycket som kommer med i bild – men man lär sig snart. Och i och med att jag köpte ett wifi-bakstycke (finns som tillbehör) så kan jag numer använda en app i min telefon (finns bara till iPhone än så länge) eller iPad som skärm. På så sätt kan jag justera kameravinklar etc. Det funkar dock inte att kolla på redan inspelade filmer. Då krävs en dator.
Det finns också en LCD-skärm som tillbehör men den har jag inte testat.

När vi ändå är inne på appar så finns det en GoPro-guide till iPhone att ladda ner. Om du har problem att komma ihåg vad de olika inställningarna betyder så finns de förklarade i appen. Smidigt – och gratis!

Tillbehör

Kameran levereras med en rad olika fästmöjligheter beroende på vilken variant du väljer. Mest intressant ur sportfiskesynpunkt är det nog att kunna montera den på huvudet (som en pannlampa), på båttaket eller runt grabbräcken, håvskaft, trollingmast, djupriggsbommen eller liknande… och det funkar utmärkt.

Jag har som jag redan nämnt köpt till wtt wifi-bacpac för att kunna styra kameran via min telefon. Om man nu inte har en iPhone, som är den enda telefon som appen finns till i dagsläget, så medföljer även en fjärrkontroll. Men då får man inte förhandsgranskningen av vad man filmar… Det är dock troligt att man kommer med en app till Android inom kort.

Vidare så får man med två olika kamerahus. Ett vattentätt och ett med öppna sidor. Det med öppna sidor gör att kameran kan ta upp ljudet från mikrofonen bättre men är kanske inget att föredra när det regnar och blåser – av förklarliga skäl. Det vattentäta huset släpper igenom en del ljud men det blir burkigt och rätt jobbigt att lyssna på. Av den anledningen har jag lagt musik på mina videoklipp som jag filmat med kameran i vattentätt hus.

Alla nödvändiga kablar finns självklart med och även ett batteri. Mer om batteriet nedan. Det enda som du behöver köpa till är ett minneskort.

Att välja minneskort

GoPro-kamerorna använder sig av SDHC-kort och med tanke på prisutvecklingen på dem så finns det ingen anledning att inte köpa 32 GB kort.
Av egen erfarenhet så tipsar jag om att filma 15-20 minuter för att sedan radera filen om inget hänt – och börja om igen. Inte för att minneskortet blir fullt – men att sitta och titta igenom 3 timmar film för att hitta de där minutrarna när det händer något är rätt tidskrävande… Framförallt om man varit på en veckas fiske och fyllt flera minneskort med film. Kortare sekvenser är då att föredra om du frågar mig.

Ska du använda kamerans timelapse-funktion (tidsinställd sekvenstagning som via extern mjukvara läggs ihop till en film) så behöver du snart ett stort minneskort… Det blir gärna många bilder!

Placering av kameran

Jag har mestadels monterat kameran i någon av båtens spöhållare – mestadels på taket. Till det har jag faktiskt använt en rundstav som jag monterat ett av de medföljande fästena på för att få upp den en bit och få en bra översikt. I övrigt finns det som sagt fästen för att montera den på huvudet, på hjälm, runt handleden eller i princip vad som helst… Möjligheterna är oändliga.

Några nackdelar?

En av de saker jag har att anmärka på är batteritiden. Jag hade gärna sett att den fördubblades – även om den inte är dålig (den ligger någonstans kring 3 timmar). Men å andra sidan så kostar ett extra batteri inte många hundralappar. Men när man är ute på ett långt fiskepass så vill man ju gärna ha möjlighet att filma fisket under hela dagen – till och från. Så ett extra batteri är att föredra.

Den andra nackdelen är inte direkt kopplad till kameran utan till det “wifi-bacpac” som jag köpt till och den app som gör det möjligt att styra kameran och använda telefonen som skärm. Det är nämligen så att det finns en fördröjning (latency) i vad kamerans optik registrerar och vad som visas på iPhonens skärm. Den är ca 3-4 sekunder. Inget avgörande när man är ute efter att filma trollingfiske i båten kanske – men det finns andra situationer när man önskar att fördröjningen inte fanns. Och att man verkligen såg det som händer på skärmen i “direktsändning”. Kanske försvinner detta problem i en framtida uppdatering?

Hur blir då resultatet?

Jag tycker att bildkvalitén på det filmade materialet är helt ok och uppfyller de krav man kan ha på en kamera i den här prisklassen. När det kommer till att ta stillbilder så är det dock inget jag rekommenderar. GoPro är en filmkamera – inget annat.

Kolla in mina filmer för att bilda dig en uppfattning om hur det kan se ut. Tänk då bara på att filmklippen är komprimerade för att visas på webben utan att bli för stora och tungladdade. Kameran klarar att filma i HD-kvalitet.

Klicka här för att se mina filmer ›

Köpsugen? Vänta lite!

GoPro Hero3 Black Edition kommer i mitten av november och den är mindre, lättare, snabbare, skarpare, med inbygd wifi och mer ljusstark. Så avvakta lite – antingen för att köpa den senaste versionen eller för att hoppas på att föregångaren går ner i pris. Bra att känna till är att 3an är bakåtkompatibel med alla fästen och tillbehör om man undantar skyddshuset.