Jag gillar både att trollingfiska och att spinnfiska gäddan. Det är klart att ett hugg vid spinnfiske är en roligare upplevelse i sig än ett hugg vid trolling. Men båda metoderna har sina fördelar – och nackdelar. Om jag vet var fisken uppehåller sig så föredrar jag spinnfiske men om det är stora vattenmassor som ska sökas av i jakten på fisk, framförallt då pelagiskt jagande fisk, så föredrar jag trolling. I alla fall till dess att koden för dagen är knäckt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är otus-i-plano-1024x624.jpg
Rapala X-Rap Otus finns i en mängd heta färger

Trollingfiske med X-Rap Otus

Redan förra året fick jag förmånen att testfiska Rapalas X-Rap Otus innan den kom ut i butik – både vid spinnfiske och trolling. Fördelen med Otus är att den går att fiska extremt långsamt även vid trollingfiske. Det kan vara riktigt effektivt när fisken är köldstel eller bara mindre aktiv efter en kall natt eller liknande.

Nu när den funnits ute i butik har den snabbt blivit mångas favorit till spinnfisket men faktum är att det är ett väldigt bra bete även till trolling.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tre-otus-pa-kanten-814x1024.jpg
Tre personliga favoritfärger i klart vatten

Att locka inaktiv fisk till hugg

Mitt senaste trollingpass efter gädda bjöd på rätt svåra förhållanden. Natten hade varit rejält kall med många minusgrader och fisken stod parkerad tätt mot botten på tio meters djup. I det kristallklara vattnet syntes betena väl men fisken ville inte stiga – så det spelade ingen roll. Jag var helt enkelt tvungen att presentera betet riktigt bottennära för att få dem att hugga.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är strandnara-trolling-1024x637.jpg
Glasklart vatten, vindstilla och sol… inte helt enkla förhållanden.

I videon nedan pratar jag lite om Rapalas X-Rap Otus vid trollingfiske och delar med mig av ett tips som ofta funkar när fisken är parkerad vid botten. Håll till godo!