Jag har testat en uppsjö spöparavaner sedan jag började trollingfiska i slutet av 1990-talet. Alltifrån svindyra USA-importer och massproducerade asiatiska plastbitar till handbyggda monsterparavaner (med vilka man kunde bogsera runt femkilosfiskar utan att det märktes…). En del har funkat bättre än andra. Förvånansvärt många har varit bedrövligt dåliga… Den gemensamma nämnaren är ofta att de som drar ut bra i sidled väger mycket och därmed är väldigt trista att drilla fisk med. Men så behöver det inte vara – längre…

Den perfekta spöparavanen – finns den? 

Redan förra året hade jag nöjet att provfiska prototypen till SupraCruz-paravanen under trollingfiske efter vandringslax i Blekinge. Och jag gillade den direkt. Sedan dess har jag väntat på att den skulle börja produceras i större upplaga och nu  finns den att köpa på http://www.ghosttackle.se.

Paravanen drar väldigt bra utan att för den skull bli stötig och ryckig. Orsaken till det är utformningen, och infästningen, av vingen. Den flexar och är mer förlåtande än en traditionell stum vinge i metall. På hemsidan beskriver Ghost Tackle det hela så här: “Den patenterade återfjädrande vingen, signumet för Ghostparavaner, återfinns på SupraCruz i en annorlunda, effektivare och nu mycket hållbar version, där fjädringen mestadels beror på att vingen sitter mellan bussningar av RTV-silikon.”

Även rodret, eller kölen om man så vill, är tillverkat av transparent polycarbonatplast vilket gör att vikten hålls nere. Men luras inte att tro att den inte tål hårda tag: att trampa på den är inga som helst problem. Tro mig, jag har testat…

tre_paravaner

SupraCruz finns i tre färger (vit, fluogul och fluoröd) och i två storlekar: small och medium. De levereras med Scotty® Power Mini Grip Plus linklämma samt Berkley® Easy Clip™ beteslås monterade som standard.

Jag har fiskat uteslutande med mediumstorleken och tycker att den har funkat bra även på mindre fisk. Den är så pass lätt och känslig att även mindre fiskar som satt tänderna i betet upptäcks. För ett par år sedan hade jag ett pass där det satt fyra smågösar på betena utan att det märktes på paravanerna. Det händer inte längre…

Under mitt senaste pass tvingade jag med flit paravanen att dyka. Inte heller då upplevs den som speciellt tung att veva in. När det hänt med andra paravaner har jag fått sluta veva och låta den flyta upp igen… Det behövs inte med SupraCruz.

Att kölen är av plast tycker jag känns mer skonsamt mot linan är metall. Men jag har aldrig upplevt att linan skavts sönder med andra paravaner heller – så det är kanske inget större problem.

Svaret på min inledande fråga: Den perfekta spöparavanen – finns den? måste nog bli att den här är så pass nära perfekt man kan tänka sig att komma. Orsaken till att jag inte vill kalla den perfekt är att jag vet att Per Koch-Schmidt, mannen bakom SupraCruz, är både en skicklig fiskare och produktutvecklare och kommer alltid med smarta förbättringar. Som Catch n´Release-linutlösaren till exempel… För den har du väl inte missat? Klicka i så fall här ›

 Jag vill bara klargöra att jag på intet sätt är sponsrad eller har fått betalt av Ghost Tackle för detta. Jag har köpt mina paravaner för egna pengar.

Till hemsidan!

Passa på! Just nu 10 % rabatt!

När detta skrivs har Ghost Tackle 10 % rabatt på alla köp över 1000:- Mer info finns på deras hemsida!
Till hemsidan!