Som gammal art- och gramjägare har jag testat ett otal olika vågar, både digitala och fjädervågar, genom åren. En del bra har varit bra men haft den gemensamma nämnaren att de varit lite klumpiga att släpa på. Andra har varit direkt usla.

Jag minns speciellt en våg som jag använde under ett riktigt bra fiskepass när fiskarna såg fina ut men inte riktigt nådde upp i de vikter jag tyckte de borde göra… Dagen efter kontrollvägde jag den och kunde konstatera att den visade för lite. Den vågen hamnade i metallskroten.

Sedan ett knappt år tillbaks har jag använt mig av Rapalas våg RCD upp till 25 kilo och är riktigt nöjd. Nöjd var även Sportfiskarnas Håkan Brugård när han testade vågen i jämförelse med högkvalitativa referensvågar. Han gav den ”med beröm godkänt” och konstaterade att den visade exakt rätt på vikterna ända upp till max. Rapala RCD är med andra ord godkänd för storfiskregistrering.

Att Rapala RCD även kan lagra vikter, visa temperaturen och har en kombinerad flasköppnare/ögla att hänga vågen i är bara bonusar på en redan bra produkt.

Vad är då en bra våg?

Nummer ett är givetvis att den väger korrekt och att den klarar de vikter man hoppas kunna uppnå. Jag har varit med om att bottna en våg med en fisk jag fick och det är en intressant upplevelse. Nu valde vi att avliva den fisken, en lax på 26,5 kilo, så vikten kunde ändå fastställas i land på krönt våg. Men om man vill släppa tillbaks en fisk och ändå få en korrekt vikt gäller det att ha lite marginal för drömfiskar.

Stefan Källström och jag med mitt livs fisk. En lax på 26,5 kilo som fick vågen att slå i botten.

Stefan Källström och jag med mitt livs fisk. En lax på 26,5 kilo som fick vågen att slå i botten.

Mer då? Smidigheten tycker jag är avgörande. Det kanske inte är lika viktigt när man fiskar i båt som från land eller isen. Om vågen lätt får plats i innerfickan under kalla dagar på isen så kommer batterierna räcka längre. Och det är större chans att den faktiskt kommer med ut på de spontana passen efter åkanten, till sutarsjön eller vad det än nu må vara.

Inte helt sällan ser man inlägg på sociala medier där man ber om hjälp att uppskatta vikten på en fisk utifrån en bild på grund av att man glömd vågen. Med en våg som är marginellt större än en mobiltelefon finns det ingen anledning att inte ha med den – om man nu är intresserad av den exakta vikten.

 

Är vikten viktig?

Det är så klart en personlig fråga. För vissa är längden allt och för mig är vikten mest intressant. I mina ögon är en fisk stor när den har både längd och vikt. Vad som sedan är en stor fisk varierar från olika vatten – men det är en annan diskussion.

Ska man ändå väga fisken så gäller det att göra det så skonsamt som möjligt. Mindre fiskar vägs enkelt i plastpåsar. Till större arter behövs någon form av vågsäck. Rapalas Weigh and release-mat är ett perfekt hjälpmedel. Kolla in Jonthan Nellfors video om älvfiske där han även demonstrerar vågsäcken.