Sedan jag började vertikalfiska gös har trollingpassen efter insjöns vampyrer blivit allt färre. Men minst ett par nattliga pass under högsommaren måste det bli. Annars är det liksom inte sommar på riktigt. När det dessutom är så varmt som det varit senaste tiden erbjuder nätterna på sjön svalka – och chans på stora fiskar!

För ett par dagar sedan bestämde jag och Stefan Källström oss för att köra ett trollingpass tillsammans. Planen var att fiska från 19.00 fram till dess att solen gick upp. Under nattens mörkaste timmar jagar gärna de största exemplaren… Det har inte minst Henrik Lindgren rapporterat flitigt om här på sidan.

På mina Tekota-rullar kör jag med flätlina, Sufix 832, men till gösfisket vill jag gärna ha en lång tafs i nylon eller fluorocarbon. Enligt mina erfarenheter så tappar jag färre fiskar med en sådan riggning. Därför skarvade jag på 10 meter Sufix Super 21 0.40 på varje rulle innan fiskepasset. Är det mycket gädda i vattnet bör man göra grövre fluorocarbon eller ståltafs.

Väl ute på sjön så riggade vi varsin sida av båten med en mix av Rapala Original 18 cm, Scatter Rap och Down Deep Husky Jerk. Allt för att täcka av olika vattendjup och se var gösen jagade för stunden.

Rapalas Scatter Rap har snabbt blivit en favorit för många gösfiskare.

Skarpa färger, gärna med inslag av gult, är bra gösfångare.

Normalt söker jag gösen djupt under dagtid och mer ytligt när mörkret faller. Men ingen regel utantag! Gösen är känd för att vara lynnig och ombytlig i sina vanor. Det gäller att hitta rätt djup och fart vid trollingfiske. Stora svängar gör att betena i ytterkurva går snabbare och de i innerkurva i princip står still. När huggen kommer gäller det att vara observant på de detaljerna och sedan försöka återupprepa.

Full koll på paravanerna för att upptäcka försiktiga hugg.

Kvällens första göshugg kom någon timma efter solnedgången och föll på en djupgående Down Deep Husky Jerk. Fisken stångade på rätt så duktigt i djupet och även om gösen inte är någon explosiv fighter är den duktig på att hålla djupet med sina stora bröstfenor.

Stefan skötte håvningen i mörkret galant och vi kunde lyfta ombord en riktigt vacker gös.

En fin sommargös som klippte en djupgående Husky Jerk.

När vi väl hittat fisken och farten för kvällen duggade huggen tätt. En taktik som återkommande fungerade under hela natten var att helt slå av elmotorn och stanna upp. Efter 5-10 sekunder startade vi den igen och precis när betena fick fart kom huggen. Hårt och skoningslöst klippte gösarna våra beten så att spöparavanerna plaskande flög bakåt i ytvattnet.

Under nattens allra mörkaste timmar, när det behövdes som mest kaffe, jagade gösarna helt ytligt. Då var klassiska Rapala Original i 18 cm riktigt effektiv. Skarpa färger, med mycket konstrast i, som Firetiger, lockade till hugg.

Gungade spötoppen till..? Spänningen är på topp när mörkret sänker sig.

Gösen gillar botten med struktur.

Jag riggade då om mina djupgående beten med mycket kortare linsläpp – för att få dem att simma ytligare. Och det gav många hugg och vissa av dem så försiktiga att vi kanske hade missat dem om det inte vore för lys-stavarna som vi försett paravanerna med. I mörkret kunde man se hur de stannade upp eller sakta backade… Ett snabbt mothugg kan då sätta krokarna i gösens stenhårda mun. Fiskar man riktigt sakta, kring 0,9-1,2 knop så kan det behövas hjälp att driva in krokarna.

Rigga lysstav på paravanerna så ser du de försiktigaste hugg enkelt!

Stefan hade stora framgångar på sin sida av båten med den relativt nya gösfavoriten Scatter Rap och den klassiska Rapala Original. På just Original i 18 cm har jag landat fler gösar i min båt än på något annat bete genom åren.

Två nattliga jägare i samma bild. Gösen hög en Firetiger-mönstrad Rapala Original som Stefan landade många fiskar på.

Att trolla gös nattetid är ett spännande fiske som faktiskt förstärks av mörkret. Har du dessutom möjlighet att ljudlöst smyga fram med elmotor i närheten av land kommer du kanske höra ugglor, skällande rådjur och andra nattaktiva djur.

Nattlig göstrolling är en sommaraktivitet att drömma om under årets kalla månader. Så ge dig ut och testa gösarna i dina hemmavatten – det är riktigt kul!

Sex tips för ett lyckat gösfiske

Vassa krokar
Gösens mun är stenhård och om du fuskar med krokarnas skärpa så kommer det omgående märkas i antalet landade (eller tappade) fiskar. Personligen gillar jag krokar som är tunna i godset då de penetrerar bättre. VMCs krok 8540 BN är en favorit med sin speciella slipning som ger maximal genomträngning med minimal kraftansträngning.

Pannlampa
Sommarnätterna blir faktiskt rätt mörka. Och en pannlampa är till bra hjälp när du vill ha händerna fri att knyta knutar, lossa krokar ur håven eller hitta rätt bete i boxen.

Kaffe
Värmer gott när solens strålar slutat göra det.

Trevligt sällskap
Självklart går det utmärkt att fiska ensam men med en bra fiskekompis härdar man ut eventuella dödperioder. Dessutom underlättar det att vara två när mörket infaller – inte minst när man ska fotografera.

Fart och djup
Testa beten med olika djupgående för att hitta det aktuella djup som gösen jagar på. Variera hastigheten och sväng mycket om du trollingfiskar. Det ger betena oregelbunden gång. Var observant om det hugger i inner- eller ytterkurva.

Våga fiska stora beten
När gösar jagar tvekar de inte att sätta tänderna i stora beten. Ett bete på 20 cm är inget annat än en munsbit för en stor gös. Rapala Original i 18 cm och Magnum i 22 cm är två klassiska gösfångare!