Sydliga vindar och mulet väder – allting såg perfekt ut för en tur till Vättern när jag och farsan hängde på båten och åkte imorse. Förhållandena var till synes perfekta ute på sjön också men varken laxen eller betesfisken fanns kvar sedan tidigare dagar. Trots idogt testande med fart, djup och beten ville ingen lax hugga. Efter en he ldag på sjön utan minsta petning på våra beten bestämde vi oss för att riva och åka hem – vad händer då? Jo dagsräddaren hugger. Ingen stor fisk men godkänd och farsan får drilla sitt livs tredje lax och vi slipper bli FF. En 7,5 cm pärlemofärgad Strike Pro wobbler fiskad sakta i ytan vad det som fick laxen att gapa. Trots att vi låg kvar på samma fläck under någon timma till hände inget mer innan vi rev och åkte hem.

Utanför Karlsborg hade Boris, en av alla fiskekompisar, bättre fiske – storleksmässigt i alla fall. En fisk hamnde på durken också i hans båt men å andra sidan så vägde den 9,5 kg.

Fisket verkar vara av “varannandags-typ” för tillfället. Talade med Björn Blomqvist vid lunch tid och han hade precis som vi just då kammat noll på samma ställe som han igår fick sex fina fiskar. Hur det gick för honom senare vet jag ej men det skulle inte förvåna mig om han plockade ett par laxar i skymningen efter det att vi stuckit.

Har väntat och hoppats på att Vänern skall komma igång ordentligt i år. Fortfarande är vattentemperaturen hög och det är glest mellan rapporterna om lyckat fiske. På fiskeguide Johan Abelssons hemsida ger han sin syn på saken – ett inte allt för trevligt scenario som jag dessvärre hört talas om från flera håll. Det verkar som om nätfiskarna vräker upp lax i Vänern just nu. En helt vansinnig fiskepolitik förs ju som bekant när det gäller Vänern. Att låta “husbehovsfiskarna” plocka upp obegränsade mängder lax i sina nät medan trollingfiskarna har en begränsning på 3 fiskar per dag är helt sjukt. Begränsningen på 3 fiskar per dag är bra inte frågan om det (inför den gärna på Vättern med) men när privatpersoner kan ta upp långt fler än så i massfångstredskap är något snett. Skulle vilja se hur fisk under de godkända 60 cm returneras oskadda efter ett dygn i nät…

Att förstöra det goda lax- och öringfisket i sjön skulle slå hårt mot många. Som det är nu lockas stora mängder turister och trailerburna fiskare till sjön men ryktet om dåligt fiske sprids fort och då finns det andra sjöar som lockar…