>Det är fler som är oroade över Vänern, Janne Skoglund, Team Frövi är en av dem;

Det är inte utan än att man börjar fundera på hur det står till med vår älskade Vänern. Vi deltog i Kinnekulle-träffen under den gångna helgen och fick uppleva ett trögfiske som vi aldrig sett maken till..! Förvisso är södra Vänern och Dalbosjön långt från våra hemmavatten, men efter 10 års fiske i sjön har vi ändå hyfsad klämm på hur man lurar Lax och Öring till hugg.
Första tävlings-dagen (fredag) höll vi oss i området söder om Djurö och trots ett idogt kämpande med varierad fart, sick-sackande och ständiga betes-byten lyckades vi endast lock 4 fiskar till hugg, 2 returer samt 2 tappade….. Andra tävlings-dagen gick vi direkt över till Dalbosjön och fiskade i området norr och väster om Pålgrunden. När klockan blivit 14:10 hade vi så långt endast haft 1 (!) hugg, en hyfsad fisk som släppte efter någon minut. Via mobilen rapporterade Team IT-maskinen till oss att dom nyss bordat en grann Öring som “spydde ur sig spigg” I ren desperation bytte vi ut ena sidans ytbeten till spigg-imitationer (modifierade makrill-blänken..! ) och tro det eller ej, men 20 minuter senare högg en 64 cm Lax på ett av blänkena..!
Vi slapp alltså komma iland med det “fula namnet” och fick väga in en fisk, men var ändå djupt oroade över fisket…. Vad sjutton är det som håller på att hända med Vänern..? Vi hoppas ju givetvis att det bara är en tillfällig svacka, men om det är det hysteriska nätfisket som resulterat i detta är jag rädd att vi går en mörk framtid till mötes. Jag kan ju tillägga att vi under vårens fiske endast haft ett hyfsat trolling-pass, det var tidigt i mars, övriga pass har det gått otroligt trögt…

Janne Skoglund, K-E Andersson / Team Frövi.
Jag kan bara hålla med om att fisket varit ovanligt trögt och att situationen är oroväckande. Än så länge är kanske inte situationen lika alvarlig som den för torsken i Östersjön men om inget görs är det nog inte långt kvar. Angående torskens situation så minns väl alla som såg dokumentären “Den sista torsken” de exempel på svensk fiskeripolitik som visades upp. Exakt när programmet visades minns jag inte, men det var ganska länge sedan, och direkt efter att sett det skickade jag ett mail till Margareta Winberg som jag idag(!) fick svar på… Man kan förstå att det går segt i vissa beslut när man märker hur lång tid det kan ta att svara på ett mail även om tillochmed jag förstår att det inte är högsta prioritet. Så här löd i alla fall svaret;

Hej Morgan,

Jag vill börja med att ursäkta mig för att svaret på ditt brev angående utfiskning av våra vatten har dröjt. Arbetet med dessa frågor har varit intensivt och därför har den information jag tänkt skicka snabbt blivit inaktuell.

I ditt brev föreslår du ett svenskt stopp för torskfisket i Östersjön för att förbättra den allvarliga situationen. Detta kan verka lockande, men tyvärr är det inte så enkelt. Ett ensidigt svenskt fiskestopp vänder jag mig mot av flera skäl. Dels är den svenska kvoten begränsad. Dels skulle detta i praktiken innebära att vi bryter vårt internationella samarbete med länderna runt Östersjön. Internationella förhandlingar är komplicerade och det är inte säkert att en sådan åtgärd skulle sätta press på de andra länderna att vidta åtgärder. Tvärtom befarar jag att vissa länder, på grund av deras sämre ekonomiska förutsättningar, i själva verket skulle känna sig mindre pressade att vidta åtgärder om Sverige införde ensidigt ett nationellt stopp.

Det är alltså det ensidigt nationella alternativet av fiskestopp som jag sätter mig emot. Därmed inte sagt att jag inte vill verka för ett fiskestopp i Östersjön. Tvärtom menar jag att om den biologiska rådgivningen från Havsforskningsrådet i maj rekommenderar fiskestopp av torsk kommer vi att arbeta för detta i Östersjön.

I tio punkter har jag beskrivit vad som behöver göras. De fem första är nationella åtgärder som utarbetats i samråd med vår fiskeribiologiska expertis. De övriga punkterna är sådant vi skall driva i de internationella förhandlingarna. Men jag är självklart öppen för att både vidta och föreslå ytterligare åtgärder. Det är dock min övertygelse att vi endast kan nå en säker fortlevnad för Östersjöns torskbestånd genom samarbete över gränserna.

Just nu pågår arbetet med att göra om hela EU:s fiskeripolitik och jag lovar att jag kommer verka för att alla, inte bara Sverige tar sitt ansvar i frågan.

Med vänlig hälsning

Margareta Winberg

PS Om du vill följa utvecklingen i fiskefrågor rekommenderar jag att du besöker vår webbsida www.jordbruk.regeringen.se
Vad säger man… ett klockrent politikersvar.
Skicka gärna ett mail med era funderingar över svensk fiskeripolitik till Jordbruksdepartementet. Själv har jag precis skickat en fråga om hur man tänker förvalta Vänern och Vättern i framtiden. Svar, om något sådant kommer, kommer att redovisas här.