Rödingfisket i Vättern har under sommaren varit riktigt bra men tiden har inte riktigt funnits för mig att ta mig ut. Det blev det dock ändring på i lördags. Jag och Clas gav oss ut i solgasset under det som enligt medierna skulle bli årets varmaste dag. Och visst var det varmt… Vi lämnade hamnen runt 04.30 och runt 08.00 värmde solen så pass att det blev jobbigt. Att det inledningsvis var helt vindstilla gjorde det inte svalare direkt.

Men rödingen, som är en finvädersälskare, var på hugget och en rad fiskar krokades och släpptes tillbaks i det 20-gradiga vattnet. Även ett par laxar bjöd upp till dans nere i djupet.

roding_kollar_beten2

Vid flera tillfällen inspekterade fiskarna betena i djupet innan de bestämde sig för att hugga. På bilden ovan så är det en röding på 61 centimeter som simmar upp och ner mellan de två betena innan den gapade över en apex.

roding_20130803

En av rödingarna högg betet på 30 meters djup och rusade rakt upp till ytan för att hoppa – innan riggen löste ut. Jag hörde plasket bakom ryggen, vände mig om och då löste det ut … Efter en kort fight kunde vi håva en röding som spottade färska siklöjor. Då den behälls som matfisk kunde jag konstatera att den hade tryckt i sig kring 30 stycken siklöjor under sin sista måltid.

Runt 13.00, efter ett tiotal fiskkontakter, orkade vi inte med solens heta strålar längre och bröt för att bada istället.

_MG_9504