Tanken var att jag skulle fiska tävlingen Jullaxen tillsammans med Mattias Trooper Pettersson men pga vinterkräksjuka så fick jag ställa in. Låg i stället däckad i soffan under tre hela dagar med en kombination av vinterkräksjuka och fiskefeber. Lägg därtill att jag några dagar innan monterat ett nytt ekolod, ett Lowrance HDS7 Touch, som jag ville ut och testa så förstår man att suget att komma ut på sjön var enormt.

Valet av fiskeplats föll på Vättern och båten sjösattes i Granvik. Efter en snabb inställning av ekolodet så sjösattes en blandning av Strike Pro och löja.

Rätt så omgående hittade jag ett enormt betesstim med riktigt fina bågar i utkanten… Efter ett par vändor fram och tillbaks högg två mindre laxar som återsattes i det tregradiga vattnet.

Aktiviteten kring betesstimmet verkade avta och jag trollade mig vidare i jakten på silver. För att återkomma senare under dagen…

Tre paravaner på var sida

Förmiddagen bjöd inte på några fler hugg för min del men från 13.00 och ett par timmar framåt krokades, och returnerades, ett par mindre laxar och rödingar. Laxarna, två stycken, högg i ytan medan rödingarna huserade något djupare.

På VHFen och via telefon fick jag i alla fall veta att det landats en rad fina fiskar – med en 10+ i topp.

HDS7 Touch - en ny fiskekompis

En av ett femtontal båtar som sjösatte i Granvik

Skymningen brukar innebära en huggperiod, inte minst när det gäller laxtrolling på Vättern, så det kan löna sig att köra hela vägen in i kaklet. Det gjorde det dock inte för min del idag. Det var snarare så att jag, med facit i hand, skulle brutit tidigare.

Det slutade dessvärre med att jag, i totalt mörker, rev grejorna och lyckades tappa en spöparavan i sjön… Trots att jag plottade platsen och vände åter gick den inte att finna.

Så om någon skulle hitta en ilsket rosa spöparavan av hembygd modell med en Scotty linutlösare på så är det min. Det är en likadan som den på bilden nedan. Hittelön utlovas! :-)

En likadan paravan som den jag tappade Platt - men bara på ena sidan

En olycka kommer ju som bekant sällan ensam… Så även denna gång. Jag hann inte åka mer än ett par hundra meter på vägen innan det smällde till och punktering på ett av trailerdäcken var ett faktum. Som tur var så gick det långsamt och det blev inga andra skador. Men hemresan tog några timmar längre än planerat…

Summering

Även om de stora fiskarna lös med sin frånvaro i min båt så fanns det de som lyckades bättre. Minst tre fiskar över åtta kilo tror jag landades under dagens fiske.

GoPro-kameran rullade från sin position på taket till och från och resultatet av det blev en kort liten sekvens som jag klippte ihop lite snabbt… Inget märkvärdigt, inga stora fiskar och rätt mycket motljus när det väl händer nått… Men det bjuder jag på. Så håll till godo om du har två minuter över.

Videoklipp