Jag har fått en lång rad mail angående vårt fiske utanför Hasslö efter den video som jag publicerade förra veckan

[länk här]. Det har varit många frågor om beten, farter, djup och inte minst vad det är för håv vi använde.

Svaret är att det är en Fox Rage Speedflow, storlek XL, med ett knutlöst, gummiklätt nät. En lättviktshåv som jag testade för första gången under fisket efter vandringslax vecka 19. Jag ställde mig en aning tveksamt till om den skulle funka eftersom den känns en aning lätt och vek. Men efter att ha landat ett antal tiokilosfiskar med den så ser jag ännu inget problem. Jag vet att det finns de som knäckt håven men personligen så försöker jag aldrig “tjuvhåva” en fisk och med djupa flatbottnade nätet kan man enkelt låta fisken vara kvar i vattnet tills det är dags att lyfta in den.

Vi hade inga som helst problem att returnera lax efter ett besök i Fox-håvens skonsamma nät. Att fjällen sitter kvar på fiskarna, även de som man väljer att behålla, är ju ingen nackdel. Det innebär ju snyggare fångstbilder och att man inte får båten full med laxfjäll…

Ett bra alternativ för C&R

Det har debatterats kvoter och C&R på bloggar och forum efter den senaste tidens makalösa fiske i södra Östersjön. Med all rätta. Ska man returnera fisk så tycker jag också att man skall göra det så skonsamt som det någonsin är möjligt för fisken. I bästa fall kan man kroka av dem i vattnet men i andra fall krävs det en håvning och då är Fox Rage Speedflow ett utmärkt håvalternativ enligt mig.

Nu har jag som sagt bara hunnit använda håven under en veckas fiske men jag ska försöka återkomma med fler reflektioner i framtiden.