Jag beslutade mig sent på kvällen innan för att köra ett sista(?) test på vandringslaxen för i år vid Landsort. Väderprognoserna var samstämmiga, och nästan lite för bra, med obefintliga vindar och växlande solsken.

På plats i Trosa så kunde jag konstatera att inget annat trailer-ekipage sjösatt. Och ute vid Öjas sydspets var det helt tomt på båtar. Faktum är att jag inte såg någon annan trollingbåt under de ett och ett halv dygn som jag fiskade.

Betena, som vanligt en blandning av Ismo, Northern King och Trophy Spoon, sjösattes i total bleke. Och jag njöt av solskenet tillsammans med ett gäng sälar.

_MG_4127

Det tog inte speciellt lång tid innan jag insåg att det skulle bli svårfiskat. Men inte på grund av vädret i första hand… Vattenytan var täckt av tång och sjögräs vilket innebar att jag fick rensa betena konstant. Personligen tycker jag det är bra att “plocka runt” med grejorna när man trollar. Det är inte helt sällan som huggen kommer i samband med att man precis satt i ett bete eller när man plockar inte ett annat. Rörelse, och att det händer nått, kan trigga fisk… Att vara själv ombord och ständigt rensa krokar från skräp känns dock långt ifrån optimalt.

Efter nån timmes fiske, och rensande, knarrar det till i ett ytspö och jag drillar en mindre fisk en kort stund innan den släpper. Lite lön för mödan med allt rensande i alla fall…

_MG_4098

På seneftermiddagen är det åter dags att drilla fisk. Den här gången knarrar rullen lite argare och efter en stunds drillande kan jag kroka av en fettfeneprydd lax i åttakilosklassen bakom båten. En Ismo med 80 gram bly framför gjorde jobbet den här gången.

Jag nöter på till 22.30 innan jag bestämmer mig för att ta natthamn på Öja. Precis när jag ska lägga till öppnar sig himlen och regnet vräker ner. Blöt, trött och en aning frusen sover jag tre timmar innan larmet på telefonen piper. Enligt prognoserna skall vinden minska från 2m/s till obefintlig under förmiddagen. Dessutom skall solen skina från klarblå himmel hela dagen… Det finns med andra ord risk för att det blir varmt där ute idag – och av den anledningen vill jag hinna få några timmars fiske innan det blir outhärdligt.

Dag två – tång, tång och mer tång…

Jag åkte österut i hopp om att hitta renare vatten att fiska i och jag hittade en fläck där det gick att fiska relativt ostört från skräp i vattnet. Tyvärr dröjde det inte speciellt lång tid innan strömmen fört med sig tång även hit…

_MG_4113

Den utlovade solen doldes bakom molnen hela morgonen och förmiddagen så det var inte den som fick mig att bryta ihop och åka hem redan vid 12-tiden – det var det ständiga rensandet. Jag tror inte att jag hade tio beten i vattnet en enda gång från 03.00-12.00 och det blir lite frustrerande när man är själv ute.

Här näst blir det gösfiske i sommarstugan nån kväll… Förhoppningsvis helt utan flytande skräp.

tang