Ett av mina intressen utöver fisket är matlagning och då och då lägger jag upp recept som jag gärna delar med mig av. Och den här gången är det en husmans-klassiker med en liten tvist;  Stekt torskrygg med potatispuré, skirat smör, riven pepparrot och citronmarinerade morötter.

Torsken har det inte så lätt i våra vatten men då och då händer det ju att man får en som inte klarar att återutsättas. Personligen så gäller det främst vid djupriggsfiske efter lax i södra Östersjön – och får man en som inte klarar sig kan man ju lika gärna ta hand om det utmärkta köttet.

På med kockmössan och bjud familjen på den här rätten så blir det lättare att tjata till sig ett extra fiskepass nästa gång.

Gör så här!

Skala och koka potatisen tills den är mjuk.

Medan potatisen kokar så fixar du tillbehören; dvs det skirade smöret, pepparroten och citronmarinerade morötter!

Morötterna kan skippas men vill du ha extra pluspoäng så inkluderar du dem med!

Citronmarinerade morötter

1 st citron
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
1 dl rapsolja
0,5 dl vitvinsvinäger

1. Skala morötterna och skär dem i stavar – om de inte är riktigt små för då kan de kokas hela. Koka upp vatten med salt och koka morötterna  3-5 min.
2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda saft och skal i en skål.
3. Blanda ner socker, salt, vinäger och olja i skålen. Häll vinägretten över de kokta morötterna och servera som tillbehör.

Om morötterna inte tilltalar dig så kör vidare enligt nedan:

Smält smör i en kastrull utan att bränna det. Häll över det smälta smöret i en kanna och låt vila en liten stund, så att “slaggämnena” lägger sig på botten. Häll av den klara delen av smöret och servera till fisken. Den grumliga delen häller du bort.

Riv färsk pepparrot.

Skär torskfiléerna i portionsbitar. Salta och peppra och stek i rikligt med smör på båda sidor på hög värme. Torsken ska få ordentligt med färg.

Mosa den kokta potatis med smör. Vill du ha en slät och fin puré så pressar du potatisen… Värm mjölk, salt och peppar och rör ner i potatispurén tills den får en bra konsistens. Rör ner en del av den rivna pepparroten och spara resten till garnering.

Jag personligen gillar en rå äggula på toppen av min stekta torskrygg – lite som en Bookmaker toast med andra ord. Lägg en lökring på toppen av fisken och placera äggulan i den så ligger den kvar.

Mjuka, milda smaker som passar bra ihop med en Oppigårds Amarillo

[länk här] eller ett torrt och fylligt vitt vin som t.ex Torricella [länk här].

stek
Hög värme och rikligt med smör. Det kan inte misslyckas.

morotter
Koka morötterna nästan mjuka och marinera dem sedan.

torskrygg_med_pepparrot
Stekt torskrygg med rå äggula placerad i en lökring och mängder med riven pepparrot. Det blir knappt bättre än så!