Vilken lina är bäst? Vilken lina använder du? Vilken ska jag välja?

Visst känner man igen frågan. Och ofta ställer man sig den när man ska spola på ett par kilometer lina på trollingrullarna. Man vill ju liksom inte chansa och uttrycket “en kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk” passar utmärkt på fiskeprylar i allmänhet och lina i synnerhet. För oavsett hur mycket pengar man spenderar på båtar, beten och bensin så spelar det liksom ingen roll om linan är kass…

Jag har testat mig igenom en lång rad olika linor och hade under en lång tid en storfavorit i Berkley Trilene Hi-test. Tyvärr har den försvunnit från marknaden sedan flera år och jag drog mig in i det längsta för spola av rullarna och lägga på ny lina. Men så fick jag tips om Hard-Core Mono från Strike Wire och efter att ha kört den under ett par säsonger så kan jag bara konstatera att den är en ny favorit.

Det finns ett antal faktorer som jag anser är viktigare än andra när jag väljer lina. Och de framgår inte av etiketten på förpackningen… Visst kan dragstyrkan vara intressant men än viktigare tycker jag det är att linan är mjuk, smidig och med minimalt rullminne. Dessutom är den väldigt slitstark och nötningstålig och varken rejäla bottenkänningar vid gäddfiske eller många, långa timmar i linutlösarna har satt några spår.

Jag har alltid resonerat så att jag hellre har större mängd lina än en stark lina. Det känns så klart extra viktigt när man trollar efter vandringslax i havet. Vid exempelvis fiske efter vårgädda spelar det mindre roll, de rusar ju inte speciellt mycket i det kalla vattnet, medan en lax gärna river av lina snabbt från rullarna… Då väljer jag hellre 0.38 än exempelvis 0.50 och jobbar lite mer med slirbromsen under fighten…

Linan finns i nio olika dimensioner, från 0.30 till 0.80, och på både små spolar med 200 eller 300 meter och “trollingspolar” med 3000 meter.

Så för att svara på min egna fråga: Strike Wire Hard-core Mono är mitt val. Om det nu intresserar någon… :)