[slideshow controlnav=false directionnav=true pausetime=3500] https://www.morganlewin.se/wp-content/uploads/2012/04/pestolax_1.jpg
https://www.morganlewin.se/wp-content/uploads/2012/04/pestolax_3.jpg
https://www.morganlewin.se/wp-content/uploads/2012/04/pestolax_2.jpg
https://www.morganlewin.se/wp-content/uploads/2012/04/pestolax_4.jpg[/slideshow]

Det ska sägas på en gång: jag gillar att fiska lax men på tallriken är den inte min favorit. Men det här är ett recept som är lika enkelt som gott som jag plockar fram då och då.

Laxfiléerna saltas och peppras för att sedan täckas med pesto och riven ost. Personligen använder jag mig helst av ramslökspesto och riven Västerbottenost. Ramslökspesto är dessvärre inget som finns hos min lokala ICA-handlare men det kan beställas från Gotländska delikatesser

[länk här]. Om du inte har sådan tur att du kan plocka din egen ramslök och göra egen pesto vill säga!

De täckta laxfiléerna läggs i en smord, ugnsfast form med skinnsidan ner. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter (tiden beror på filéernas tjocklek). Lax ska absolut inte överstekas – så håll lite koll.

När laxen är i ugnen kan du med fördel rosta pinjenötter i en torr, het panna och strö över innan servering.

Servera med potatismos, rostade pinjenötterna, smörstekt sparris och en välhumlad pilsner, exempelvis Hell från Jämtlands Bryggeri [länk här].