Sensommaren är en hektisk tid för min del. Mycket jobb innebär lite fritid och under den fria tiden skall man hinna med familjen, kräftfiske, kantarellplockning, rödingfiske och… Ja, ni förstår. Det är inte lätt att hinna med allt.

Under helgen som gick var jag och familjen i alla fall på landet och hann med tre av de nyss nämnda aktiviteterna; familjehäng, kräftfiske och kantarellplockning.

Så i måndags kväll var det dags att avnjuta delar av helgens skörd i en liten “familjekräftskiva”. Leo, som bara är två år, tyckte kräftorna var fina att titta på men ville inte smaka. Så jag och Ullis fick själva sätta i oss godsakerna.

Merparten av kräftorna åts kokade på traditionellt sätt men ett par plockade jag åt sidan efter en stund i grytan och gratinerade dem istället. Jag har gjort det förr med både hummer och havskräfta och det har blivit lite av en favorit hemma hos oss. Det är mycket enkelt och riktigt, riktigt gott.

Ingredienser för gratinering

Ingredienser för gratinering

 

Recept på gratinerade kräftor

Sätt ugnen på 250º. Klyv kräftorn på längden och knäck klorna lätt. Jag brukar skvätta i lite olja i en ugnssäker form innan jag lägger ner skaldjuren med skalsidan ner i den. På så sätt får man lite extra mycket “gött” att doppa brödet i…
Vispa smöret krämigt och blanda med finhackad schalottenlök, finhackad vitlök, persilja och riven parmesan. Bred blandningen över kräftorna.
Riv lite parmesan och strö över kräftorna innan de gratineras i övre delen av ugnen ca 5 min.

Vill man ha lite mer “sting” så går det fint att blanda i lite finhackad chili eller ett par droppar piri piri-sås.

Tips! Råa kräftor kan tillagas på samma sätt. Sänk då ugnsvärmen till 225º och öka tiden till ca 10 min.

Redo att åka in i ugnen

Redo att åka in i ugnen

Gratinerade och klara

Gratinerade och klara

Servera de gratinerade kräftorna med rostat bröd – perfekt att suga upp det “göttiga” i botten av tallriken med.

Resterande kräftorna kokade vi efter min mors gamla hederliga recept med välhumlad öl, dill och så vidare… Till detta serverade frugan sin utsökta Västerbottenpaj med kantareller.

Västerbottenpaj med kantareller

Ingen kräftskiva utan kräftlyktor – speciellt inte med småbarn i familjen

Kräftor är ingen favorit – ännu…