Jag brukar hävda, med en dåres envishet, att jag endast lagar fisk som jag själv fångat. Härmed är den myten avslöjad. För ett par veckor sedan, mitt i den intensivaste värmeböljan, var jag på den lokala ICA-butiken och kunde inte låta bli att kolla in fiskdisken. Det göra jag ofta. Det är dock väldigt sällan jag köper något – om det inte är skaldjur eller bläckfisk till lakfiske … Mer om det en annan gång.

Om det var värmeslag som gjorde att jag köpte två havsbraxnar eller inte låter jag vara osagt. Men så blev det och nån timme sedan låg de på grillen. Resultatet blev riktigt bra – om jag får säga det själv. Snabbt, enkelt och gott: precis som man vill ha det på sommaren. Av den anledningen delar jag av med mig av hur jag gjorde.

Grillad havsbrax med rostad färskpotatis

Börja med att skrubba färskpotatisen och koka den i åtta minuter.

Under tiden rensas fisken och skinnet snittas på ett par tre ställen. Därefter fylls buken med hackad, färsk persilja, basilka och ett par citronklyftor. Utsidan på fisken gnids in med olivolja, flingsalt och pressad vitlök.

_MG_8425

Nu är fisken redo för att läggas i halster – men avvakta med att lägga den på grillen tills potatisen är klar. Fisken behöver bara ett par-tre minuter per sida.

Den kokta potatisen läggs i en form tillsammans med mycket olivolja, flingsalt och timjan. In i ugnen på 225 grader tills den fått fin färg.

Vill man så kan man med fördel servera skirat smör till. Smält en rejäl smörklick, pressa i en halv citron och tillsätt finhackad gräslök precis innan servering.

_MG_8476

 

När potatisen börjar bli klar är det dags att grilla fisken. De behöver som sagt inte så mycket tid per sida för att bli klara. Håll noga koll så att den inte blir torr.

_MG_8470

Serveras med en kall öl eller vitt vin, gärna chablis, och det skirade smöret. Gott, enkelt och snabbt.

_MG_8472

_MG_8498IMG_8465_MG_8471