Flugfiske är inget som “satt sig” hos mig. Jag har testat, fångat fisk och så allt det där… Men det har liksom aldrig riktigt fäst. Kroken har inte drivits in – för att snacka fiskespråk.

Men jag gillar det estetiska i flugfisket. Allt från kaströrelserna till snygga flugrullar och de små konstverk som flugbindarna skapar…

Som tur är, för oss som föredrar trolling framför flugfiske, finns ju tubflugor. Och de kan vi använda oss av i vårt fiske. Framförallt under vintertid i Vättern, när laxen jagar spigg precis i ytvattnet, kan det vara ytterst effektivt.

Jag kom för en tid sedan i kontakt med Jens Slettvoll, som binder flugor, via ett av de sociala medierna. Jens gör i mina ögon riktigt fina flugor så jag bestämde mig för att beställa ett antal av hans kreation Rasselspiggen. Och häromdagen trillade det ner ett paket i brevlådan innehållandes tio tubflugor med rasselkulor i.

Jag har inte hunnit testa dem ännu men färgen och formen, med en hög och fin profil som syns bra i vattnet – sin storlek till trots, tilltalar i alla fall mig. Och jag hoppas att Vätterns spiggjagande silverfiskar snart ska få smaka på dem…

Bjuder på ett gäng bilder på Jens Sletvolls Rasselspigg.