Det är tydligt att det är fler än jag som längtar bort från mörker, kyla och snö till vårsol, klarblå himmel och huggvillig Östersjölax. Det märks inte minst i min inkorg där jag får en del frågor om “när, var och hur” från trollare som planerar sina första pass trollingfiske efter Östersjölax. Nu är jag ju långt ifrån någon expert men tänkte ändå delge er mina tankar kring en av de vanligaste, och svåraste frågorna: beten. Vad ska man välja?

Först och främst så måste man ju klargöra att det inte finns några patentlösningar. Det som funkade dagen innan kan vara direkt odugligt redan nästa morgon… Förutsättningarna över och under vattnet förändras ju ständigt och utifrån det måste man anpassa sig och försöka hitta det som funkar för dagen.

Samtidigt så kan man ju trösta sig med att det är väldigt likt insjötrolling efter lax och öring. Det gäller bara att knäcka koden för dagen.

Personligen så har jag två favoritskedar som jag oftast använder; Northern King och Ismo Magnum. Den främsta anledningen till det är att de har samma fartregister och kan därför kombineras. Dessutom är de erkänt bra laxbeten.

NK-tappar-lack

Northern King

Northern King är en riktig favorit med sin fina gång. Inte minst för att jag tagit mitt personliga rekord på lax (26,5 kilo) på en NK Mag BC för ett antal år sedan.

Modellen som heter Mag är den som jag oftast knyter fast i linänden men de mindre modellerna skall absolut inte föraktas. NK28:an kan vissa dagar vara överlägsen sin storebror.

Det finns en uppsjö av heta färger att välja bland och bland mina personliga favoritfärger finns BC, Watermelon, Emerald och S-3.

Nackdelar då? Northern King har ett problem och det är kvalitén på vissa av deras lacker. Den släpper! Jag har sjösatt beten som är nya ur förpackningen och efter ett hugg från en näbbgädda är lacken rejält skadad. Det gäller modellerna där färgen är lackad på någon typ av tunnare film. Och när den “filmbeläggningen” skadas så lossnar den – ibland bara av det motstånd som vattnet ger. Det är inte OK, tyvärr.

Ismo Magnum

Under vår vecka i Hasslö 2012 så fångade vi merparten av alla laxar på Ismo Magnum. Dessutom på samma färg. Det är en fantastisk trollingsked som finns i en uppsjö av färgvarianter och ofta har sportfiskebutiker låtit måla upp sina egna varianter.

Det är allmänt känt att de lövtunna Ismo-skedarna ofta blir knäckta och rejält tilltufsade efter att en lax slagit käkarna kring den. Men det är ju så att säga ett angenämt problem eftersom det är förknippat med laxhugg. Ofta går det att böja rätt dem och inte helt sällan fiskar de till och med bättre efter att man blivit tvingad att justera dem.  Jag pensionerar gärna en sked som blivit totaldemolerad av en 14-kilos lax… Det är värt 89:- eller vad en ny sked kan kosta.

Hittar man en sked man tror på kan det vara värt att bunkra...

Hittar man en sked man tror på kan det vara värt att bunkr

Toby_Salmo

Toby

Det finns ett bete till som jag tycker är värt  att nämnas i detta sammanhang. Och det är ABUs Toby Salmo. Ett klassiskt laxbete som används flitigt vid spinnfiske i älvar men som faktiskt funkar lika bra bakom en trollingbåt. Toby Salmo finns i sex olika färger och är väldigt prisvärda. Det här är ett bete som inte knäcks i första taget så även ur den synvinkeln är det en god investering.

Bäst fiske under våren 2012 hade vi på den kopparfärgade med grönt inslag på.

Toby Salmo väger 30 gram och kan således fiskas helt oblyat om man vill.

Mer då?

De tre betena är de jag skulle rekommendera att starta med – då har man en bra grund att stå på. Sedan kan man spetsa den i all oändlighet med Apex, Silverstreak, Break Point, Dreamweaver, Unik, Grizzly, Top Cat med flera…

Det har dessutom dykt upp ett gäng spännande nyheter under vintern som jag inte hunnit prova än men som säkerligen kommer få simma bakom båten i vår.

Färgval

Väderförutsättningarna styr vilka färger på betena som fiskar bra för dagen. En uppsättning av färgglada respektive naturtrogna beten är ett krav för att kunna anpassa sitt fiske. Ytterligare variabler är vattnets siktdjup och även vilken typ av betesfisk som laxen jagar. Att kunna efterlikna betet i både storlek och färg kan så klart vara riktigt effektivt – men att få det att sticka ut ur mängden kan vara ännu effektivare.

Under vissa perioder fiskar beten med koppar eller mässingsbaksida bättre än motsvarande bete med silverbaksida. Ett högblankt bete kan under soliga dagar ge ifrån sig så starka reflexer att det upplevs avskräcka laxen om vattnet är tillräckligt klart.

Dessutom förändras laxens beteende som bekant ju närmare lek den kommer. Den blir aggressivare och övergår till att äta betesfisk som är mindre till storleken, t.ex. spigg. Att rött är en färg som får leksugna laxar att klippa till är ju allmänt känt.

Personligen hänger jag nästan alltid på ett gäng beten som går i gult och grönt i min startuppsättning.

Att justera beten

Ett sätt att justera beten är att justera böjen på dem. Även små justeringar kan ge rejält förändrad gång – så var försiktig med nyporna. Som jag skrev tidigare så är det inte ovanligt att man får böja rätt ett bete efter att man drillat en fisk på det – och inte helt sällan kan det fiska minst lika bra som i originalutförande.

krokar

Det finns dock ett enklare sätt att ändra gången på en trollingsked: nämligen att byta krok.
Jag fiskar gärna mina Ismo Magnum med en enkelkrok och  då oftast Owner Stinger Siwash i storlek 5/0 och dubbla fjäderringar. Med enkelkroken monterad får man ett bete som går att fiska långsammare än motsvarigheten med trekrok – med ett annat rörelsemönster. Betet får en yvigare, mer svängig, gång. Ett rörelsemönster som laxen verkar uppskatta!

Vissa dagar funkar samma beten bättre riggade med trekrok. Det gäller som sagt att knäcka koden. Tänk dock på att välja krok som verkligen håller för den press som de utsätts för. Inget är så hemskt som rätade krokar när man har en fin fisk på.

Trollingfart

Den enskilt viktigaste faktorn vid allt trollingfiske är ändå att hitta rätt fart. Vad är då rätt fart? Det är den som får de beten du valt att fiska med att röra sig på bästa tänkbara sätt. Som tur är så finns det oftast lite marginal här…

Personligen vill jag att mina skedar rör sig med en rytmiskt vickande gång som flashar båda sidorna av betet (för att få maximal kontrast) med regelbundna avbrott där skeden haltar till, eller tumlar runt, regelbundet.

Det som kan vara svårare att hålla koll på är hur betena beter sig om vattnet är strömt. Framförallt då nere i djupet. Det är inte så svårt att räkna ut att betena knappt rör sig om man kör 2,5 knop medströms i ett strömsatt parti där vattnet rör sig i två knop… Så det gäller att hålla koll på linor, riggvajrar och liknande visuella indikationer.

Ett annat sätt at hålla koll på gången är att sätta ut ett bete av samma typ som de man fiskar med – men inom synhåll från båten. På så sätt kan man med blotta ögat avgöra om betet rör sig bra i den aktuella farten.

Enligt mina erfarenheter så funkar Ismo Magnum bäst enligt följande “icke vetenskapligt grundade” hastighetstabell:

Med enkelkrok: 2,4 – 2,7 knop
Med trekrok: 2,6 – 3 knop

Var ska man söka fisken?

I början av det här inlägget skrev jag att fisket inte skiljer sig så mycket från insjötrolling – och det stämmer faktiskt. De heta plasterna är de samma; kanter, strömvred, temperaturskiftningar i vatten och liknande. Det finns dock ett par väsentliga skillnader: mängden vatten att söka av och storleken på fisken! Det är det som gör det så spännande.

Övriga tips

Fyll rullarna med mycket lina! Man läser då och då om “hundrameters rusningar” i Vänern och Vättern… De rapporterna brukar jag ta med två nypor salt och som ett bevis på löst ställda bromsar. Men i havet är det en realitet… Hellre mycket lina än grov lina. En spolaxelknut är det sista man vill se.

Skippa beteslås! Knyt ett lekande av bra kvalitet direkt på linan och byt beten med hjälp av fjäderringstång. Personligen älskar jag BFTs rostfria kullagerlekanden. Marknadsföras av CWC och finns i de flesta butiker.

Stora håvar! Att ha mer än en håv med sig ut är en god idé. Dubbelhugg eller i värsta fall tappade håvar gör att ett behov av en extra håv kan dyka upp snabbare än man hinner skrika “fisk!” till sin gast! Vill man dessutom skona laxen från knutskador och ge den en ärlig chans vid catch and release så rekommenderar jag en knutlös håv med gumminät. Ett exempel på en sådan är Fox Rage Speedflow som jag skrev ett inlägg om förra våren. Läs gärna det  inlägget här >

Filmer från båten

Här är en ett par filmer från mitt och Clas fiske utanför Hasslö maj 2012 och 2013.