Vi körde två riktiga maratonpass i Nynäshamn den gångna helgen. Därav har jag inte riktigt orkat ta mig för en uppdatering förrän nu… sent måndag kväll.
I lördags morse (eller snarare natt) riggade vi ut betena 03.30 vid Grän efter tips om bra fiske där de senaste dagarna. 17(!) timmar senare plockade vi ihop grejorna och styrde mot Öja för att sova ett par timmar. Resultatet blev en lax som inte ens klarat måttet i Vänern och en som heller inte klarade vårt uppsatta mål för godkänd fisk på 10 kg. 9,2 kg vägde den fisk som Clas drillade efter att den tagit en Northern King M80 i Emerald-färg fiskad via rigg på 50 fots djup. Flera fiskar togs djupt enligt rapporter via VHF.

Jimmy Johansson, Team Regal, fiskade eftermiddagspass och berättade via telefon att hans polare, Team Regal 2, tagit en lax på dryga 18 kilo vid Huvudskär – dagens största enligt de rapporter vi fick.

Söndagen bjöd på svaga ostliga vindar och när vi riggade ut betena 04.40 kändes det helt rätt – vi gjorde det på samma plats som jag tog min 26,5 kg lax 1998. Mitt på dagen avtog vinden och solen värmde gott men laxarna behagade inte hugga – däremot näbbgäddorna! Vid ett tillfälle hade vi 5 st på samtidigt… Svårt att få laxen att hugga då.

Runt elvatiden på förmiddagen kom så det efterlängtade ljudet av knarren på en 7000 rulle fiskad på ytan. Robbans tur att drilla fisk och efter en rusning på 20-30 meter ställde han försiktigt upp slirbromsen något. Då hände det som inte får hända – någonsin – men allra helst inte då det är 15 timmar mellan huggen… linan brast! Mitt på!!! En skada mitt på linan gjorde att laxen simmade vidare med en Northern King i mungipan… Då kändes det hopplöst tungt.

Trots att vi fiskade ett pass på 16,5 timmar, ända fram till 21.15 så behagade ingen lax hugga. Enligt rapporter var tydligen fisket vid Grän bättre – där var vi dagen innan. Men så är fisket ibland.

Kristian körde ett endagspass tillsammans med sin pappa, Aarre, och lyckades på övertid (de fiskade en timma längre än förutbestämt) kroka och landa en lax på 10,2 kg vid Öjas sydspets!

Imorgon, tisdag, blir det ett pass efter braxen och sutare direkt efter jobbet.
Skitfiske!