Smörstekt gös med pototto, kantareller och parmesanchips

Har den här bloggen gått från att vara en fiskeblogg till en matblogg? Ja, man kan ju undra… Men sanningen är den att jag inte hunnit med något fiske på ett bra tag nu. Men mat det måste man ju ha ändå – och så länge det gäller fiskrecept så passar det in här också tycker jag. Så jag tog tillfället i akt och plåtade lite när jag lagade rätten igår och tipsar nu om den här rätten med mjuka, milda smaker.

INGREDIENSER

Portioner: 4

Pototto
2 schalottenlökar
1 msk rapsolja
500 g fast potatis, t ex Asterix eller Ukama
1 dl vitt vin
3 dl vatten + 2 msk kycklingfond
1 dl lätt crème fraiche
1 dl riven parmesanost
½ dl klippta örter, t ex persilja, gräslök och dill

Parmesanchips
300 g grovriven parmesanost
2 msk repad färsk timjan, helst backtimjan
1 tsk grovmalen svartpeppar

Fisken

Fiskfilé, gös eller torsk
Salt, peppar

Gör så här

1. Börja med parmesanchipsen. De är godast om de får kallna och bli ordentligt krispiga innan servering. Värm ugnen till 200° och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Lägg upp små högar av den rivna parmesanen på pappret och platta till dem något så att det blir lika stora rundlar.

2. Strö timjan och mal lite svartpeppar över osten. Grädda i ca 5 minuter tills osten får gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.

3. Skala och finhacka scahlottenlöken. Fräs i olja i en djup kastrull eller sauteuse. Skala och skär potatisen i kuber, ca 1×1 cm, tillsätt potatisen till löken och fräs lite till.

4. Häll på 1 dl vin och låt koka in. Tillsätt 3 dl buljong och koka på svag värme under omrörning tills potatisen mjuknar och har sugit upp det mesta av buljongen.

5. Rör ner crème fraiche och riven parmesan eller västerbottenost. Strö över finhackade färska örter. Pototton ska var krämig. Servera med stekt gös eller torsk.

Salta och peppra fisken innan den smörsteks.

Servera med parmesanchips och smörstekta kantareller

Smaskens…

Dryckestips

Jag drack en ale, Brooklyn Local 1

[länk här], och tyckte att det passade utmärkt ihop. Alens fruktiga smak passade fint ihop med matens lena, mjuka smaker. Det gav en smak av sommaren – och det är ju inte fel så här i början av hösten.
By |2016-12-13T07:04:59+00:00september 17th, 2012|Mat & Dryck|