Dags att grava laxen till midsommar

Gravad lax tillhör en av mina personliga favoriter. Till jul gör jag gärna en whisky- och rosépeppargravad variant som är mycket uppskattad.

Under sommaren gör jag hellre gör jag hellre en fräsch citron- och limegravad variant. Den är perfekt till midsommarbuffén. Receptet, för den som vill testa, är följande:

Ingredienser

1 filead laxsida med skinnet kvar, ca 800 g
2 tsk hela vitpepparkorn
4 msk strösocker
3 msk salt
1 kruka dill
1 st citron, skal
1 st lime, skal
1 st litet fänkålsstånd
Citronskal och dill till garnering

 

Gör så här

1. Tina den frysta laxen.

2. Stöt vitpepparn grovt i mortel.

3. Blanda pepparn med socker och salt.

4. Gnid in hälften av saltblandningen på laxens köttsida och hälften på skinnsidan.

5. Hacka dillen grovt, även stjälkarna.

6. Klappa in även dillen och rivet citrusskal på köttsidan, och lägg sedan i en plastpåse och förslut.

7. Låt ligga på ett fat i kylen i två dygn, vänd tre fyra gånger under tiden.

8. Häll bort laken som bildas.

9. Vid serveringen: skrapa bort dill och pepparkorn.

10. Skär skivor så tjocka som du vill ha dem och strö över tunt hyvlad fänkål.

11. Garnera med dill och rivet citronskal.

By |2016-12-13T07:04:59+00:00juni 18th, 2012|Mat & Dryck|